tisdag 22 januari 2013

Då vet vi - förhoppningsvis.

Idag hade vi läkartid inne på USÖ till Tuva angående hennes svullnande knä. Förra veckan var ju Ola inne och tog blodprov, och idag var det dags att förhoppningsvis få domen.
Alla värden var precis som sist kanonbra, men det dom hittat nu var antikroppar mot borrelia. Läkaren frågade om hon blivit biten av fästing, och ja! I maj månad hade ju både hon och Filip flera fästingar på sig när vi höll på och klöv ved här bakom.

Läkaren kunde inte med all säkerhet säga att det var borrelia, men det är högst troligt eftersom det kan sätta sig på lederna och hon har antikroppar. Har googlat lite på det och hittat följande:
"Ledinflammation av borrelia
Det är vanligt att man får led- och muskelvärk när man har smittats av borrelia. Värken är ofta kortvarig och flyttar sig mellan olika leder. Men borreliabakterien kan också orsaka en speciell form av ledinflammation som kallas borreliaartrit.
Symptomen är att en eller flera leder, oftast knäleden, svullnar upp. Svullnaden varar i några dagar till ett par veckor. Den försvinner av sig själv men kan sen komma och gå flera gånger med lång tid emellan"

Det är ju precis så det är! Det svullnar upp, hon haltar, och sen går det över på 2-3 dagar.

Dessvärre kan man inte vaccinera sig mot borrelia, men förhoppningsvis kan man iallafall bota det med antibiotika.
Läkaren sa att på så små barn så ger man helst inte penicillin i flytande form eller tabletter, utan med sprutor. En om dagen i 10 dagar. Så vi får se om vi blir tvungna att åka in till Örebro varje dag. Han ville diskutera först med en annan läkare, så skulle han ringa mig på torsdag och tala om hur bi skulle gå till väga.

Känns bra att vi antagligen vet nu vad det beror på, och att det inte är reumatism känns också skönt!

1 kommentar:

  1. Hej! Såg att ni byggt ett Prio två. Vi är så oerhört nyfikna på just det huset då vi väljer mellan det och Åhus (från Myresjöhus). Finns det någon möjlighet att få se erat?
    Mvh
    Sanna
    suzanna@sagstugan.se

    SvaraRadera